«

»

mart. 22

Pompa de san – hranirea bebelusului cu lapte matern

Pompa de san ajuta mamicile care alapteaza sa recolteze latele din san si sa alimenteze bebelusul cu lapte matern din biberon. Laptele matern astfel obtinut poate fi depozitat la congelator pentru alimentari ulterioare. Utilitatea lor se regaseste si in nevoia mamicii active.

Pompele de san sunt fie manuale, fie electrice, si se gasesc intr-o gama variata. Cum recoltam laptele matern?

Recolatarea laptelui matern presupune aplicarea unei presiuni asupra sanului, insa nu este neaparat dureroasa sau neplacuta daca:

1. Alegi corect pompa de san: asigura-te ca cea pe care ai ales-o se potriveste nevoilor tale (marime, forma,presiune).

2. Daca incepi din timp, pentru a te obisnui si tu dar si bebelusul cu noua modalitate de hranire (din biberon).

3. Daca iti faci o rezerva: este indicat sa recoltezi mai des si mai putin, decat sa extragi mai mult lapte pentru o perioada mai lunga de timp.

4. Daca nu sari peste momentul recoltarii; este indicat sa ai un orar si sa il respecti, daca este timpul chiar si pentru cateva minute aplica pompa, deoarece nerespectarea pogramului poate avea efecte negative in ceea ce priveste lactatia.

Avantaje si dezavantaje ale alimentarii bebelusului cu lapte matern recoltat cu pompa:

Alaptarea este foarte importanta, inca de prima data, cand bebelusul primeste colostrul (primul lapte, care contine nutrientii si anticorpii necesari unui nou-nascut). Alaptarile ulterioare intaresc legatura dintre mama si bebelus. Faptul ca sugarul se obisnuieste cu pielea, mirosul si vocea mamei ii da acestuia senzatia de confort si relaxare, care ajuta la eliberarea de stres si la o hranire corecta.

Laptele matern are o concentratie diferita de laptele formula, dar si o concentratie diferita in functie de cantitatea consumata la o alaptare. Consistenta laptelui matern variaza pe parcursul alaptarii:

– Laptele de la inceputul alaptarii este mai putin dens si are scopul de a potoli setea sugarului;

– Laptele de la finalul alaptarii este mai gras si are scopul de a hrani sugarul flamand, care consuma o cantitate mai mare de lapte, decat atunci cand ii este doar sete.

Ce sa urmaresti cand achizitionezi o pompa de san:

– Pompele de san electrice sunt in general destinate utilizarii ocazionale, unele modele se pot alimenta si la priza. Acestea functioneaza intr-un ritm mai alert.

Pompele de san manuale presupun mai mult efort din partea mamicii dar sunt mai accesibile ca pret.

Pompele de san electrice bifazice actioneaza asupra ambilor sani simultan si au puterea si rata de suctiune asemanatoare sugarului. Acestea sunt destinate folosirii de mai multe ori pe zi si au capacitate mare de suctiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>