«

»

feb. 13

Intoleranta la lactoza

 Mamicile confunda des intoleranta la lactoza cu alergia la proteina  laptelui de vaca. Intoleranta la lactoza este cauzata de activitatea insuficienta a enzimei – lactaza, care proceseaza lactoza din lapte. Daca activitatea acestei enzime este scazuta sau perturbata, lactoza nedescompusa va fi prelucrata in intestinal gros de enzimele bacteriene iar rezultatul intregului process va fi formarea unei mari cantitati de gaze si numeroase scaune apoase, improscate si cu miros acid.

Manifestarile clinice ale intolerantei la lactoza pot fi uneori foarte asemanatoare cu manifestarile alergiei la proteina laptelui de vaca sau cu simple colici de sugar. Diagnosticul este dificil, si de aceea ar trebui sa va adresati de fiecare data medicului dumneavoastra.

In caz de intoleranta  la lactoza de regula nu este necesara eliminarea tuturor produselor lactate (la copilul mai mare de 7 luni). Produsele lactate fermentate (iaurturile) contin cu o treime mai putina lactoza, smantana si untul cu continut cu 50% mai putina lactoza, astfel ca sunt tolerate mai bine. Daca intoleranta apare la varsta mica, trebuie folosit laptele fara lactoza la copilul hranit artificial.

 La copilul alaptat se va alapta alternativ fiecare san pentru a evita sa se suga de doua ori laptele de inceput ce are mai multa lactoza. Eventual se va mulge putin lapte din ambii sani, iar copilul va suge laptele de sfarsit cu mai putina lactoza. La nevoie se vor administra picaturi ce contin LACTAZA  care va rezolva problema.

!!! In nici un caz nu cumparati lapte de soia obisnuit, pentru ca acesta nu corespunde prin compozitia si nici prin calitatea sa cerintelor alimentatiei sugarului. Contin, in plus, o cantitate mare de fitati vegetali, care pot fi periculosi pentru copilul dumneavoastra. Bazati-va pe laptele de soia special pentru sugari care corespunde legislatiei pntru laptele pentru sugari si care are nivelul de fitati scazut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>