«

»

feb. 27

Intoleranta la gluten

Intoleranta la gluten (celiacia)

Celiacia este o boala a intestinului subtire cauzata de senzibilitatea acesteia fata de proteina din cereale numita gluten (mai precis a fractiunii proteice numita glandina). Glutenul consumat distruge viliile (viliile absorb substantele nutritive din alimente) din interiorul intestinului subtire micsorand suprafata de absorbtie a acestuia, urmand absorbtia anormala a vitaminelor (A,D,E,K), a calciului, a fierului, a grasimilor.

Nu se cunosc cauzele exacte care determina alergia si poate aparea la orice varsta. Simptomele specifice sunt scaun diareic, balonare, scadere in greutate, oboseala. De obicei simptomele apar dupa distrugerea semnificativa a mucoasei din intestin cea ce duce la diagnosticarea tarzie a bolii. Dupa diagnosticare se introduce o dieta severa prin excluderea alimentelor care contin gluten cum ar fi: produsele din grau, orz, secara. Respectand dieta fara gluten, dupa aproximativ doua saptamani bolnavul simte o schimbare favorabila. Intestinul isi incepe vindecarea dar dieta ramane pe tot parcursul vietii alergicului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>