«

»

mart. 22

Hanirea bebelusului prematur

     Bebelusii nascuti prematur au nevoie de un aport mai mare de fluide si de mai multe calorii per kilogram-corp decat cei nascuti la termen. Acesti bebelusi au nevoie sa recupereze greutatea pentru a ajunge la o crestere si o dezvoltare normala. Alimentatia speciala, adecvata a bebelusului nascut prematur il protejeaza si il ajuta sa se dezvolte normal.

Bebelusii prematuri pot tolera numai portii mici de mancare, ei avand nevoie sa manance putin si des. Daca un copil normal isi multiplica de 3 ori greutatea pana la varsta de 1 an, un bebelus nascut prematur o face de 10 ori pana la aceeasi varsta.

 Metode de hranire ale bebelusului nascut prematur:

Si bebelusii nascuti prematur pot fi alaptati natural insa, inainte este posibil sa fie nevoie de formule speciale administrate pe cale artificiala, mai ales daca are o greutate foarte mica. Bebelusul necesita mai multe calorii decat poate ingera el din punct de vedere fiziologic.

Optiunile sunt urmatoarele: 

1.perfuzii intravenoase (hrana ajunge direct in sange);

2.cateter ombilical (implantarea unui tub in cordonul ombilicat); 

3.tub nasogastric (introducerea unui tub pe cale nazala);

4.tub orogastric (introducerea unui tub prin gura);

5.biberon si/sau san.

Ce contine alimentatia bebelusului prematur? 

Cel mai important este laptele matern. Acesta este un lapte de calitate care il ajuta sa castige rapid in greutae. In functie de complicatii si de nevoi hrana copiilor prematuri poate fi suplimentata cu formule de lapte, suplimente de vitamine sau minerale sau chiar o combinatie din toate. Copiii prematuri au nevoie de proteine, de glucide sau lipide in alimentatia lor in gradatii diferite. Ei au nevoie de mai putine lipide pentru ca acestea se digera greu, iar sistemul lor digestiv este subdezvoltat. De asemenea, ele se absorb destul de greu si nu favorizeaza acumularea rapida a kilogramelor. Glucidele vor fi o prioritate mai ales in prima saptamana dupa nastere. Prematurii prezinta un deficit de lactaza la inceput, iar apoi au nevoie de glucide pentru dezvoltarea creierului. 

Alaptarea ramane principala sursa de hrana chiar si pentru un prematur.

Nu ezitati sa puneti cat mai des bebelusul la san, chiar daca el pare  mic si slabit. Trebuie sa il ajutati sa se acomodeze cu sanul. Daca observati ca nu se hraneste suficient de la san, suplimentati cu formule de lapte recomandate de medicul pediatru specialist. Retineti! niciun alt substitut de hrana nu ii va oferi copilului antiocorpii esentiali care ii sunt furnizati prin laptele matern. 

Specialistii considera ca laptele de la san al unei femei care a nascut prematur contine exact ceea ce trebuie pentru a ajuta un bebelus cu greutate mica sa se dezvolte rapid si corespunzator.

Fata de laptele unei mame care naste la termen, laptele matern al celei care naste prematur contine: 

– mai multa albumina pentru a facilita cresterea; mai mult calciu; mai mult natriu; mai multa lactoferina; multiple substante care ajuta la sporirea imunitatii bebelusului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>