«

»

feb. 14

Dieta fara Gluten – Moda sau Necesitate?!

Adolescenta a renunțat să mai mănânce alimente ce conțin gluten, o proteină care se găsește în grâu, secară, ovăz și orz.

Regimul nu e ușor – glutenul e prezent nu doar în aproape fiecare fel de mâncare semipreparată din comerț, ci și în medicamente sau rujuri. Dar de ce să-ți schimbi astfel viața?

Totul a pornit în urmă cu un an, când doctorii au descoperit că Adolescenta are o problemă de imunitate a intestinului subțire, cauzată de o reacție la o componentă a glutenului, gliadin. Singurul tratament e un regim fără gluten. Deci, la revedere pizza, la revedere înghețată.

Pentru 1.300 de români (dintre care 1.000 de copii), înregistrați oficial în statisticile Ministerului Sănătăţii cu boala celiacă (enteropatia glutenică ), abținerea de la gluten e obligatorie, dacă vor să prevină disconfortul digestiv și afecțiunile intestinale pe termen lung. Dar specialiștii estimează că numărul real al persoanelor cu intoleranță la gluten (încă nedepistate) reprezintă 2% din populație. Mai exact, circa 380.000 de oameni. „Se credea, pe vremuri, că e o boală a copilăriei. De fapt, poate fi declanșată la orice vârstă, de orice. S-a dovedit că 1 din 50 de adulți suferă de ea“, comentează Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti.

-va urma

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>