«

»

feb. 25

Colicile sugarului

Colicile sugarului

Colicile (plansul nepotolit) nou-nascutului si sugarului sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta pediatrii. Ele afecteaza 16-20% din copii in cursul primelor 3 luni de viata si nelinistesc foarte mult parintii . Este perioada de adaptare digestiva. Poate fi rezultatul unei tehnici de alimentare gresite, copilul inghitind mult aer.

Vorbim despre colicile sugarului in cazul crizelor de plans care apar timp de 3 ore zilnic, cate 3 zile pe saptamana, in 3 saptamani successive. Colicile se caracterizeaza prin plans nepotolit fara cause evidente la un copil pana atunci fara probleme.

Cauza colicilor sugarului deocamdata nu este lamurita clar. Mama care alapteaza poate crea deasemenea tulburari digestive, balonari, constipatie sau unul din parinti sai are colon iritabil. Diferitele picaturi anticolici pot fi eficiente alaturi de corectarea pozitiei la san si administrarii de probiotice pentru grabirea instalarii unei flore intestinale benefice.

Nu va stresati din cauza plansului, ca sa nu transmiteti copilului nervozitatea, ci sa stability un regim zilnic regulat, inlusiv un regim de hrana si somn. La copiii nealaptati poate fi folosit laptele cu proteine hidrolizate si cu oligozaharide, care stimuleaza digestia sensibila, care stimuleaza popularea intestinului cu bacterii propice pentru sanatate. Preferabil, informati de fiecare data medical dumneavoastra despre durerile de burtica, ar putea fi vorba si depre manifestarea altor imbolnaviri mai  severe.

Plansul nepotolit poate fi cauzat si de aerul acumulat in intestine. Pentru aceasta puteti incerca urmatoarele sfaturi:

  • Daca alaptati, ar trebui sa consumati alimente care nu baloneaza
  • Alaptati copilul de cate ori doreste sau oferiti-i suzeta
  • Lasati copilul sa eructeze dupa fiecare masa
  • Masati dupa baie burtica copilului in sensul acelor de ceasornic, faceti exercitiul “broscuta”cu piciorusele indoire pe abdomen (flectate)
  • Consultati medicul pediatru cu privire la administrarea preparatelor sub forma de picaturi, care absorb aerul in exces din intestine

Se pot administra ceaiuri (anason, fenicul, chimen

5 pings

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>