«

»

feb. 03

Celiachia-intoleranta la gluten. Ce este glutenul?

Celiachia reprezinta o intoleranta alimentara permanenta la gluten.

Intoleranta alimentara la gluten este una dintre cele mai comune boli din lume. In tarile cu populatie majoritara de origine europeana (in Europa, America de Nord si America de Sud si Australia), aproximativ unul din 100 de indivizi este afectat de aceasta boala. O frecventa similara a fost raportata si in regiunile precum Africa de Nord, Orientul Mijlociu si India, unde se consuma mari cantitati de grau.

Glutenul este o proteina prezenta in grau si alte cereale, precum ovazul, orzul, secara si kamutul. In cazul unui individ de orice varsta, predispus genetic, ingerarea unor cantitati chiar neinsemnate de alimente care contin gluten declansaza o reactive imuna in intestinul subtire, cauzand o inflamatie cronica. In schimb, aceasta duce in cele din urma la distrugerea vilozitatilor intestinale. Acest proces este insotit de o serie de simptome care difera de la individ la individ. La individul sanatos, peretele intestinal este acoperit de vilozitati si microvilozitati care au rolul de a mari suprafata intestinului in vederea absorbtiei nutrientilor. La individul celiac, aceste vilozitati sunt semnificativ reduse, iar mucoasa intestinului este afectata. Ca urmare a micsorarii suprafetei intestinului, absorbtia nutrientilor, precum proteine, grasimi, carbohidrati, vitamine si minerale este inhibata, rezultatul fiind malnutritia si pierderea functionalitatii.

Ce este glutenul?

Glutenul este o substanta proteica prezenta in anumite cereale, precum graul, ovazul, secara si kamutul. Glutenul are o valoare nutritionala foarte mica. De fapt, principala functie a acestei proteine este aceea de a actiona ca agent de legatura, oferind fainii capacitatea de a creste, ceea ce face posibila producerea painii.

Ce alimente sunt premise?

Din momentul in care Uniunea Europeana a emis recenta directiva privind etichetarea alimentelor, identificarea alimentelor  “de risc” a fost mai usor de realizat. Directiva solicita producatorilor de alimente sa declare prezenta in produse chiar si a unei cantitati infime de gluten. De cele mai multe ori, ingerarea deliberata sau involuntara a unor cantitati mici de gluten nu va provoca iritarea imediata, dar poate fi periculoasa pe termen lung datorita riscului unei imflamatii intestinale persistente. De aceea, este foarte importanta atentia asupra acestor aspecte pe durata dietei. Totusi, nu este nevoie sa se ajunga la o fobie impotriva glutenului sau la o anxietate dietetica excesiva.

Simbolul international pentru produsele fara gluten         

Alimente sigure sau alimente fara gluten 

Exista numeroase alimente care nu contin gluten in mod natural si care pot fi consumate fara rezerve. Acestea sunt

– orezul, porumbul,

-diferite tipuri de amidon, precum cartofii, leguminoasele, hrisca, maniocul, tapioca si castanele;

-laptele si produsele lactate ;

-carnea, pestele, ouale

-uleiurile vegetale;

-legumele si  fructele.

In plus, exista o gama larga de alimente procesate (inclusive painea, pastele, biscuitii si cerealele) care tin cont in special de nevoile dietetice ale celiacilor. http://bebikut.ro/marca_dr-schar.htm

Aceste alimente pot fi identificate prin sigla spicului barat de pe pachet, un simbol care garanteaza absenta glutenului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>