«

»

mart. 13

Ce este eruptia dentara?

Aparitia primilor dintisori,

reprezinta un proces inconfortabil pentru unii bebelusi. In aceasta perioada poate creste putin temperatura corpului, salivatia devine mai abundenta si alte simptome. Eruptia dentara este procesul prin care primii dinti strapung gingia si apar in gura bebelusului.

Pentru un bebelus, gurita este un mijloc deosebit de sensibil, permitandu-i acestuia sa-si conecteze corpul si mintea la mediul inconjurator. Cand gurita devine o sursa de durere, pentru unii copii este de-a dreptul nelinistitor. Pentru un bebelus, patrunderea unui dinte tare, ascutit in gingiuta lui moale, umflata poate fi foarte suparatoare.

Cand apare?

Dintii (sau dintele) care cauzeaza cea mai mare durere varieaza de la copil la copil. Cel mai adesea primul dinte este cel care produce cel mai mare disconfort – sau caninii, atunci cand sosesc. Pentru majoritatea copiilor, sa fie deranjati de mai multi dinti in acelasi timp este un cosmar.

Desi momentul de aparitie al primilor dinti este intre 5 si 7 luni, poate exista o variatie larga a acestui interval. Dintisorii pot aparea chiar si la o luna de viata sau pot astepta pana copilul face 1 an si jumatate. Debutul dentitiei oricand in acest interval este perfect normal. (Daca nu apare niciun dintisor pana la varsta de un an, multi parinti iau in considerare o vizita la dentist pentru a se asigura ca totul este in ordine.)

In general, dintii de jos apar inaintea celor localizati pe maxilar, si, tot in general, dintii fetitelor apar inaintea celor ai baieteilor (ca orice alta etapa din viata lor in primii ani, de altfel). Eruptia intarziata a tuturor dintisorilor poate fi un rezultat al unei probleme nutritionale, cum ar fi rahitismul, sau ale altor afectiuni.

Cat dureaza?

Procesul de eruptie al dintisorilor incepe cu 2 luni inainte ca dintele sa iasa, propriu-zis, la suprafata si creste intermitent. Toti dintii primari ies pana la varsta de 20-30 luni, insa majoritatea copiilor nu prezinta simptome importante cu fiecare dinte care sparge gingia.

Cum este diagnosticata? – prin observare. Febra mare sau iritabilitatea severe nu ar trebui atribuite iesirii dintilor, ci cautate alte cauze.

 Cum este tratata? Cand le ies dintisorii, bebelusii duc adesea mana la gurita, intrucat exercitarea presiunii asupra gingiilor alina durerea. Gelurile de dinti care contin diverse substante analgezice si antiinflamatoare, pot fi o binecuvantare pentru copii si parinti.Efectul acestor geluri este de scurta durata. Si, pe deasupra, pot prezenta si un risc minor de alergii.

Remediile descrise mai sus, cum sunt masajul si mestecarea unor obiecte reci, poate ajuta la prevenirea durerii asociate eruptiei primilor dintisori.

 

 

 

Categorii:

Categorie mamici

1 ping

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>