«

»

mart. 04

Intoleranta la fructoza

Intoleranta la fructoza

Fructoza este un monozaharid prezent in fructe si plante. Sensibilitatea se prezinta prin neabsorbtia fructozei din alimente.Este cauzata de disfunctia proteinelor epiteliale transportatoare de fructoza situate in interiorul intestinului subtire, din care cauza in intestinul subtire se aduna prea multa fructoza care pana la urma este descompusa de bacteriile din inestinul gros producand simptome ca: balonare, diaree (rareori constipatie), crampe, dureri abdominale,balonari frecvente. Deseori este alaturat de alergia la lactoza. In cazuri nefericite simptomele sunt diagnosticate gresit ca si sindrom de colon iritabil.

Sensibilitatea la fructoza se poate diagnostica cu ajutorul unui test asa numit „expiratie de hidrogen”, care consta prin administrare la pacient a unei solutii lichide ce contine fructoza dupa care se masoara cresterea concentratiei hidrogenului in aerul expirat de catre aceasta.
„Adevarata” intoleranta la fructoza este o boala congenitala foarte rara si este cauzata de disfunctia unei enzime situata in ficat care este raspunzator pentru descompunerea fructozei. In urma consumarii alimentelor care contin fructoza apar varsaturi, sangerare, extinsa de ficat, galbenare, insuficienta renala. Disparitia simptomelor este posibila doar printro dieta severa fara fructoza. tabel fructoza

Tabel cu continut de 1 g de fructoza la diferite alimente
(exemplu: 25g sfecla contine 1g fructoza)

LEGUME g                        FRUCTE g

sfecla 25                                  afine negre 10
hrean 33                                  mosmon 10
patrunjel radacina 38        gutui 10
ceapa rosie 40                       banana 12
morcovi 50                             struguri 12
varza 50                                    rodie 12
dovleac 55                               mango 13
gulie 60                                     mere 13
ceapa verde 63                       macies 14
varza rosie 63                         ananas 14
rosii 63                                      cirese 18
fasole verde 70                     pepene 18
mazare galbena 70              mandarina 20
ardei rosu 70                         lebenita 25
porumb 75                              portocale 25
broccoli 75                             piersici 25
celina 100                               coacaze negre 25
vinete 100                              visine 25
cukkini 100                            grapefruit 30
fasole uscata 100                 duda 30
conopida 100                        coacaz 30
ardei verde 100                    prune 30
castraveti 100                       caise 30
salata verde 150                   kiwi 30
linte 150                                  capsuni 38
mazare verde 150               zmeura 40
ridichie 150                           agris (rosu) 40
rubarba 200                          lamaie 63
patrunjel frunze 300          papaya 120
cartofi 300
varza acra 300
spanac 500

CEREALE g
tarate de grau 110
porumb 75
mei 150
orez 150
orz 170
secara 200
fulgi de ovaz 300
grau 300


			
						
						
		

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>